Kuchnia gracka
przepisy

Grecja to morze , słońce, wiatr ale także fantastyczna kuchnia. Bez problemu możecie Państwo cieszyć sie smakami Grecji podczas czarterów na naszych jachtach. Poniżej kilka przepisów z typowej greckiej kuchni.

Tzatziki

Składniki

  • 1 duże opakowanie jogurtu greckiego (ważne – oryginalny jogurt grecki, nie "typu" greckiego)
  • 1 duży ogórek zielony, lub dwa mniejsze - ze skórką
  • 2 duże ząbki czosnku (sos musi być mocno czosnkowy)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki stołowe dobrej jakości oliwy greckiej
  • sól do smaku

Przygotowanie

Zetrzeć ogórka na tarce i odsączać na sicie przez co najmniej 10 minut, lepiej przez pół godziny. Wymieszać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, oliwę i sól. Wstawić na kilkadziesiąt minut do lodówki – sos najlepiej smakuje schłodzony. Podawać do wszystkiego – najlepiej do świeżego pieczywa (może być grillowane i polane oliwą) i sałatki horiatiki.

Tzatziki

Składniki

  • 1 big cup plain full-fat Greek yoghurt (original – it’s important)
  • 1 big green cucumber, unpeeled
  • 2 large garlic cloves
  • 1 tablespoon dried oregano
  • 2 tablespoon quality olive oil
  • salt

Przygotowanie

Grate the cucumber and drain it for at least 10 minutes, preferably for half an hour. Combine the yogurt, garlic, oregano and salt and leave it in a fridge for one hour. Add the cucumber and olive oil. Serve with fresh Greek bread (grilled and drizzled with olive oil) and horiatiki salad.

Horiatiki – sałatka grecka

Składniki

  • 2 duże, dojrzałe, czerwone pomidory dobrej jakości
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zielona papryka
  • 1 duży zielony ogórek
  • oryginalna, grecka Feta - duży, gruby plaster
  • dobrej jakości oliwa grecka
  • czarne greckie oliwki z pestkami
  • kapary
  • oregano suszone
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Pokroić pomidora w grubą kostkę, uważając, by nie zmarnował się sok. Włożyć do miski. Podobnie pokroić obranego ogórka i paprykę, dodać. Cebulę przekroić na pół, pokroić w cienkie plastry, dodać. Dołożyć oliwki, oregano, doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać wszystko, najlepiej dłońmi. Na wierzch położyć fetę, posypać kaparami, skropić ponownie oliwą. Podawać z dobrej jakości greckim pieczywem, skropionym oliwą.

Horiatiki – Greek salad

Składniki

  • 2 big, ripe quality tomatoes
  • 1 red onion
  • 1 green pepper
  • 1 big green cucumber
  • original Greek Feta cheese – thick slice
  • quality olive oil
  • a few black Greek olives
  • 1 tablespoon capers
  • ½ tablespoon dried oregano
  • salt, pepper

Przygotowanie

Cut the tomato into thick cubes. Put into the bowl. Add the cucumber and pepper – roughly chopped. Slice the onion into thin slices and put into the bowl. Combine every ingredients with olive oil, salt and olives. Place a slice of Feta cheese to the top of the salad. Drizzle with olive oil, sprinkle with oregano and top with capers. Serve with quality Greek bread, drizzled olive oil.

Melitzanosalata (pasta z bakłażana)

Składniki

  • 3 bakłażany
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z jednej cytryny
  • posiekana natka pietruszki (do przybrania)
  • sól

Przygotowanie

Bakłażany ponakłuwać widelcem, położyć na blaszce, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 45-60 minut. Mają być miękkie, a skórka ciemna. Wyjąć, włożyć do papierowej torby i ostudzić, następnie obrać ze skóry i miąższ włożyć do miski. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do bakłażana, wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny i solą. Mieszać, żeby powstało coś na kształt pasty o nierównej jednak strukturze – nie gładkiej jak hummus. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Serwować z greckim chlebem lub pitą i kieliszkiem zimnego, białego wina.

Melitzanosalata (eggplant dip)

Składniki

  • 3 purple eggplants
  • 2 garlic cloves
  • 2 tablespoon (or more) quality olive oil
  • juice of 1 lemon
  • flat-leaf parsley finely chopped, to garnish
  • salt

Przygotowanie

Prick the eggplants with the fork and place them on a baking sheet. Bake them in the oven preheated to 200 degrees Celsius for about 45-60 minutes They should be black (charred) and tender inside. Allow them to cool in a paper bag, then remove the skin. Put the flesh into a bowl. Mash the garlic and put it to the flesh. Add olive, lemon juice and salt and mix everything using a fork until you have the desired consistency. Don’t mash it too much – it should be rather rough, not smooth like hummus. You can serve it with Greek bread or pita and a glass of cold white wine.

Roladki z bakłażanów z fetą, suszonymi pomidorami i miętą

Składniki

  • 1 duży bakłażan
  • 300 g pokruszonej Fety
  • słoiczek suszonych pomidorów
  • ząbek czosnku, zmiażdżony
  • oliwa
  • sok z jednej cytryny i trochę otartej skórki
  • świeże liście mięty, posiekane
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Bakłażana pokroić wzdłuż w plastry ok. 5 cm. Zmieszać oliwę z czosnkiem i skórką z cytryny, po czym tą mieszanką posmarować każdy plaster bakłażana. Grillować każdy plaster na patelni grillowej po ok. 3 minuty z każdej strony – aż zmięknie. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Na plastrach bakłażana kłaść po kulce fety, suszonym pomidorze, szczypcie mięty i odrobinie świeżego pieprzu, zawijać w roladkę i spinać wykałaczką. Posmarować oliwą naczynie do zapiekania. Roladki poukładać w naczyniu, skropić oliwą, cytryną, świeżym pieprzem i odrobiną soli i zapiekać ok. 20 minut. Podawać z pieczywem i zimnym białym winem.

Aubergine rolls stuffed with Feta, dried tomatoes and fresh mint

Składniki

  • 2 big eggplants
  • 300g Feta cheese, crumbled
  • 1 jar of dried tomatoes
  • 1 garlic clove - crushed
  • olive oil
  • 1 lemon juice and grated lemon peel – a little
  • fresh mint – a small bunch, finely chopped
  • freshly ground black pepper
  • salt

Przygotowanie

Slice eggplants lengthways into 5-mm thick slices. Whisk together olive oil, salt, pepper, garlic and lemon peel, then brush this over the slices. Grill every slice on hot grill pan for about 3 min. of each side or until lightly coloured. Preheat the oven to 150 degrees Celsius. Place a teaspoon of Feta on each slice of aubergine, add one piece of dried tomato, a pinch of mint, pepper, roll up and secure with a cocktail stick. Apply the baking dish with olive oil and put the rolls into it. Pour the olive oil, lemon juice and salt over and bake it for about 20 minutes. Serve with quality bread and cold white wine.

Mule z szalotką i białym winem

Składniki

  • 1 kg świeżych muli, oczyszczonych
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • szklanka białego, wytrawnego wina
  • natka pietruszki, drobno posiekana, mały pęczek
  • 3 łyżki masła, łyżka oliwy

Przygotowanie

Mule dobrze umyć pod bieżącą wodą, żeby wypłukać piasek. Odrzucić te, które nie chcą się zamknąć lub mają połamane muszelki. W garnku roztopić masło z oliwą i zeszklić na nim cebulę. Wlać wino, niech zawrze. Wrzucić mule i przykryć. Po ok. 4 minutach potrząsnąć garnkiem, żeby sos pokrył wszystkie małże i gotować jeszcze ok. 2-3 minuty. Na koniec wrzucić natkę pietruszki i potrząsnąć raz jeszcze. Podawać z rosołem, który jest w garnku, z kawałkami cytryn, świeżą bagietką i zimnym, białym winem.

Mussels with shallot and white wine

Składniki

  • 1 kg fresh mussels,
  • 1 shallot, finely chopped
  • 1 glass of wine, dry wine
  • 3 tbsp. butter, 1 tbsp. olive oil
  • 1 small bunch of parsley, finely chopped

Przygotowanie

Thoroughly wash the shells under water to rinse off the sand. Use a knife to scrape off any barnacles and beards attached to the shells and discard any mussels with broken shells. Throw butter and olive oil into the pot and melt. Fry the shallot until softened and add wine. Boil everything up and add mussels, cover and turn down heat to medium. Boil for a few minutes, shake the pot. Turn off the heat, add parsley and serve mussels with a broth, wedges of lemon, a baguette and cold, dry, white wine.

Krewetki w sosie pomidorowym z fetą – Garides saganaki

Składniki

  • 12 dużych krewetek – obranych i oczyszczonych
  • 4 duże, dojrzałe, słodkie pomidory, obrane i posiekane w kostkę
  • 200 g Fety
  • oliwa
  • mała cebula, drobno posiekana
  • dwa ząbki czosnku, przetarte
  • 3 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
  • szczypta oregano
  • szczypta chili
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę, aż będzie miękka. Wrzucić czosnek, szybko wymieszać i dodać pomidory. Przykryć i dusić 10-15 minut, aż zmiękną. Doprawić pieprzem i chili. Do powstałego sosu włożyć krewetki, przykryć i gotować 5 minut. Po tym czasie włożyć kawałki fety, posypać oregano, przykryć i dusić jeszcze 2 minuty. Serwować z pysznym chlebem i zimnym winem.

Garides saganaki – Greek shrimps with tomato sauce and feta

Składniki

  • 12 big shrimps - cleaned and peeled
  • 4 big, ripe, sweet tomatoes, peeled and finely chopped
  • 200 g Feta cheese
  • olive oil
  • one small onion, finely chopped
  • 2 garlic cloves, pulped
  • 3 tbsp. parsley, finely chopped
  • one pinch of oregano
  • one pinch of chilli
  • freshly ground pepper

Przygotowanie

Take a deep pan and sauté the onion and garlic in the olive oil until golden. Add the tomatoes, cover with a lid and simmer for about 10-15 minutes. Spice with pepper, oregano and chilli (you don’t need any salt – feta is salty enough). Put the shrimps into a sauce, cover and simmer for 5 minutes more. Crumble the feta cheese over the top of the sauce. Cover and stir it for a 3 more minutes. Sprinkle the shrimps with parsley and serve with delicious Greek bread and cold white wine.

Souvlaki z grilla

Składniki

  • 1 kg wieprzowiny (najlepiej łopatka)
  • po jednej dużej papryce czerwonej i zielonej
  • dwie duże cebule
  • oliwa z oliwek
  • sok z jednej cytryny
  • mieszanka przypraw do marynaty: oregano, czosnek 2 ząbki – starte, słodka papryka, chili, tymianek, mięta (opcjonalnie), sól, pieprz

Przygotowanie

Oliwę i sok z cytryny wymieszać z przyprawami. Mięso pokroić w grubą kostkę równej wielkości. Wymieszać mięso z oliwą ( najlepiej w woreczku) i zostawić na parę godzin w lodówce. Po tym czasie pokroić warzywa w podobną kostkę. Na patyczki naprzemiennie nawlekać mięso i warzywa (więcej mięsa niż warzyw), skropić oliwą i grillować na rozgrzanym grillu przez ok. 20 minut, dość często obracając. Podawać z tzatziki, horiatiki, bagietką i zimnym, białym winem.

Grilled souvlaki

Składniki

  • 1 kg quality pork (shoulder)
  • 1 big red and green pepper
  • 2 big onions
  • olive oil
  • 1 lemon, juice of
  • spices for pickling: oregano, garlic – 2 cloves – pulped, sweet pepper, chilli, thyme, mint (optionally), salt, pepper

Przygotowanie

Cut the meat into thick cubes. Mix together lemon juice, olive oil and spices with meat (in a plastic bag for example) and put into a refrigerator for a few hours. Cut the pepper and onion into similar cubes. Using skewers that have been soaked in water for minimum 30 minutes thread on peppers, onions, and meat (more meat then vegetables), drizzle with olive oil and place the souvlaki on a hot grill. Cook for 20 minutes turning skewers often. Serve with tzatziki, horiatiki, a baguette and cold white wine.

Καλή σας όρεξη! – Smacznego!