Kuchnia gracka
przepisy
Grecja to morze , słońce, wiatr ale także fantastyczna kuchnia. Bez problemu możecie Państwo cieszyć sie smakami Grecji podczas czarterów na naszych jachtach. Poniżej kilka przepisów z typowej greckiej kuchni.
Tzatziki

Składniki
- 1 duże opakowanie jogurtu greckiego (ważne – oryginalny jogurt grecki, nie "typu" greckiego)
- 1 duży ogórek zielony, lub dwa mniejsze - ze skórką
- 2 duże ząbki czosnku (sos musi być mocno czosnkowy)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki stołowe dobrej jakości oliwy greckiej
- sól do smaku
Przygotowanie
Zetrzeć ogórka na tarce i odsączać na sicie przez co najmniej 10 minut, lepiej przez pół godziny. Wymieszać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, oliwę i sól. Wstawić na kilkadziesiąt minut do lodówki – sos najlepiej smakuje schłodzony. Podawać do wszystkiego – najlepiej do świeżego pieczywa (może być grillowane i polane oliwą) i sałatki horiatiki.
Horiatiki – sałatka grecka

Składniki
- 2 duże, dojrzałe, czerwone pomidory dobrej jakości
- 1 czerwona cebula
- 1 zielona papryka
- 1 duży zielony ogórek
- oryginalna, grecka Feta - duży, gruby plaster
- dobrej jakości oliwa grecka
- czarne greckie oliwki z pestkami
- kapary
- oregano suszone
- sól, pieprz
Przygotowanie
Pokroić pomidora w grubą kostkę, uważając, by nie zmarnował się sok. Włożyć do miski. Podobnie pokroić obranego ogórka i paprykę, dodać. Cebulę przekroić na pół, pokroić w cienkie plastry, dodać. Dołożyć oliwki, oregano, doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać wszystko, najlepiej dłońmi. Na wierzch położyć fetę, posypać kaparami, skropić ponownie oliwą. Podawać z dobrej jakości greckim pieczywem, skropionym oliwą.
Melitzanosalata (pasta z bakłażana)

Składniki
- 3 bakłażany
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z jednej cytryny
- posiekana natka pietruszki (do przybrania)
- sól
Przygotowanie
Bakłażany ponakłuwać widelcem, położyć na blaszce, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 45-60 minut. Mają być miękkie, a skórka ciemna. Wyjąć, włożyć do papierowej torby i ostudzić, następnie obrać ze skóry i miąższ włożyć do miski. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do bakłażana, wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny i solą. Mieszać, żeby powstało coś na kształt pasty o nierównej jednak strukturze – nie gładkiej jak hummus. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Serwować z greckim chlebem lub pitą i kieliszkiem zimnego, białego wina.
Roladki z bakłażanów z fetą, suszonymi pomidorami i miętą

Składniki
- 1 duży bakłażan
- 300 g pokruszonej Fety
- słoiczek suszonych pomidorów
- ząbek czosnku, zmiażdżony
- oliwa
- sok z jednej cytryny i trochę otartej skórki
- świeże liście mięty, posiekane
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Bakłażana pokroić wzdłuż w plastry ok. 5 cm. Zmieszać oliwę z czosnkiem i skórką z cytryny, po czym tą mieszanką posmarować każdy plaster bakłażana. Grillować każdy plaster na patelni grillowej po ok. 3 minuty z każdej strony – aż zmięknie. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Na plastrach bakłażana kłaść po kulce fety, suszonym pomidorze, szczypcie mięty i odrobinie świeżego pieprzu, zawijać w roladkę i spinać wykałaczką. Posmarować oliwą naczynie do zapiekania. Roladki poukładać w naczyniu, skropić oliwą, cytryną, świeżym pieprzem i odrobiną soli i zapiekać ok. 20 minut. Podawać z pieczywem i zimnym białym winem.
Mule z szalotką i białym winem

Składniki
- 1 kg świeżych muli, oczyszczonych
- 1 szalotka, drobno posiekana
- szklanka białego, wytrawnego wina
- natka pietruszki, drobno posiekana, mały pęczek
- 3 łyżki masła, łyżka oliwy
Przygotowanie
Mule dobrze umyć pod bieżącą wodą, żeby wypłukać piasek. Odrzucić te, które nie chcą się zamknąć lub mają połamane muszelki. W garnku roztopić masło z oliwą i zeszklić na nim cebulę. Wlać wino, niech zawrze. Wrzucić mule i przykryć. Po ok. 4 minutach potrząsnąć garnkiem, żeby sos pokrył wszystkie małże i gotować jeszcze ok. 2-3 minuty. Na koniec wrzucić natkę pietruszki i potrząsnąć raz jeszcze. Podawać z rosołem, który jest w garnku, z kawałkami cytryn, świeżą bagietką i zimnym, białym winem.
Krewetki w sosie pomidorowym z fetą – Garides saganaki

Składniki
- 12 dużych krewetek – obranych i oczyszczonych
- 4 duże, dojrzałe, słodkie pomidory, obrane i posiekane w kostkę
- 200 g Fety
- oliwa
- mała cebula, drobno posiekana
- dwa ząbki czosnku, przetarte
- 3 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
- szczypta oregano
- szczypta chili
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę, aż będzie miękka. Wrzucić czosnek, szybko wymieszać i dodać pomidory. Przykryć i dusić 10-15 minut, aż zmiękną. Doprawić pieprzem i chili. Do powstałego sosu włożyć krewetki, przykryć i gotować 5 minut. Po tym czasie włożyć kawałki fety, posypać oregano, przykryć i dusić jeszcze 2 minuty. Serwować z pysznym chlebem i zimnym winem.
Souvlaki z grilla

Składniki
- 1 kg wieprzowiny (najlepiej łopatka)
- po jednej dużej papryce czerwonej i zielonej
- dwie duże cebule
- oliwa z oliwek
- sok z jednej cytryny
- mieszanka przypraw do marynaty: oregano, czosnek 2 ząbki – starte, słodka papryka, chili, tymianek, mięta (opcjonalnie), sól, pieprz
Przygotowanie
Oliwę i sok z cytryny wymieszać z przyprawami. Mięso pokroić w grubą kostkę równej wielkości. Wymieszać mięso z oliwą ( najlepiej w woreczku) i zostawić na parę godzin w lodówce. Po tym czasie pokroić warzywa w podobną kostkę. Na patyczki naprzemiennie nawlekać mięso i warzywa (więcej mięsa niż warzyw), skropić oliwą i grillować na rozgrzanym grillu przez ok. 20 minut, dość często obracając. Podawać z tzatziki, horiatiki, bagietką i zimnym, białym winem.
Καλή σας όρεξη! – Smacznego!